S úctou k ľudom – cena za ohľaduplnú publicistiku o chudobe – ceny za rok 2024

Chudoba – téma, o ktorej sa (ne)hovorí – ceny za rok 2024.

Slovenská sieť proti chudobe (SAPN – www.sapn.info), ako člen Európskej siete proti chudobe a sociálnemu vylúčeniu (EAPN – www.eapn.eu), v roku 2024 na Slovensku po prvýkrát udelia novinárske ocenenie „S úctou k ľuďom – cena za ohľaduplnú publicistiku o chudobe“ mediálnym príspevkom venovaným rôznym formám chudoby. Cena sa udeľuje vo viacerých krajinách Európy, v Rakúsku už od roku 2010*, vo Fínsku, Maďarsku a v Poľsku od roku 2016, v Srbsku a v Chorvátsku od roku 2017 a v Českej republike od roku 2023**. Cieľom ocenenia je podporiť kvalitnú publicistiku o chudobe, ktorá odráža rôzne aspekty chudoby, zaobchádza s ľuďmi žijúcimi v chudobe s rešpektom a venuje sa pozadiu a štrukturálnym príčinám chudoby. Ceny za najlepšie príspevky boli udelené na slávnostnom ceremoniáli 17. októbra 2024 pri príležitosti Medzinárodného dňa boja proti chudobe. V prvom ročníku prišlo až 50 nominácií a záštitu nad podujatím prevzal Verejný ochranca práv JUDr. Róbert Dobrovodský, PhD., LL.M.,.

Od začiatku nástupu do funkcie verejného ochrancu práv som považoval problematiku chudoby za jeden z najzávažnejších ľudskoprávnych problémov.

Osobitne dôležité je poskytovanie pomoci zraniteľným skupinám obyvateľstva, ktoré si nevie pomôcť samé. Vnímam to najmä v oblasti uplatňovania sociálnych práv, kde pochybenie v rozhodovaní, ale aj nekonanie orgánu, majú priamy dopad na schopnosť človeka zabezpečovať si základné životné potreby. Počas už takmer dvojročného mandátu, ktorý vykonávam, sa mi potvrdila téza, že chudobu, ktorá je príčinou aj následkom porušovania ľudských práv, možno považovať za jednu z najväčších ľudskoprávnych lekcií našej spoločnosti. Moje zistenia v teréne, ako aj vybavenia prvých podnetov len potvrdili to, čo som vyjadril už v inauguračnom príhovore pri skladaní sľubu do rúk predsedu národnej rady. Bol som si plne vedomý toho, že svoje päťročné funkčné obdobie začínam v pohnutých spoločenských časoch. Pnutie v spoločnosti, prehlbujúca sa chudoba, pokles reálnych príjmov, znižovanie dostupnosti zdravotnej starostlivosti či post-pandemické následky, podčiarkli význam rešpektovania ľudskej dôstojnosti. Považujem za nesmierne dôležité, tému chudoby scitlivovať v očiach verejnosti, ktorá je často plná predsudkov, hoci nevie, akým osudom si ten-ktorý jednotlivec prešiel. Práca novinárov, ktorí pristupujú k práci citlivo a s rešpektom k ľuďom žijúcich v chudobe, tu zohráva kľúčovú úlohu. Je to práve aj ich jazyk, ktorý môže ovplyvniť vnímanie tejto problematiky v očiach spoločnosti. Vaše oslovenie, prevziať záštitu nad 1. ročníkom udeľovania novinárskeho ocenenia „S úctou k ľuďom —cena za ohľaduplnú publicistiku o chudobe“, preto s radosťou prijímam.

Už vopred gratulujem všetkým oceneným a želám im veľa síl a energie v ich ďalšej práci, ktorá je v demokratickej spoločnosti nenahraditeľná.

S úctou,
JUDr. Róbert Dobrovodský, PhD., LL.M.
Verejný ochranca práv

V kategóriách reportážna fotografia a print neboli udelené ceny, len čestné uznanie v kategórii print za spracovanie témy pre pani Magdalénu Michlovú za článok Kto teží z marginalizace. Post-uhelná chudoba na Slovensku, Moravě a v Čechách, ktorý v roku 2023 uverejnil mesačník Kapitál v rámci celoročného projektu s názvom Politiky chudoby, ktorého súčasťou boli viaceré reportáže a komentáre.

Porota na práci pani Michlovej špeciálne ocenila schopnosť popísať procesy schudobňovania, priestorové aspekty vylúčenia a citlivosť vnímať aj etnické aspekty chudoby. Pani Michlová chudobných nestereotypizuje a okrem identifikovania štrukturálnych aspektov sprostredkováva aj hlasy miestnych obyvateľov – baníkov, sociálnych pracovníčok, či učiteliek. 

V kategórii online sa porota rozhodla udeliť čestné uznanie pre

Klára Ševčík Bernátová a Karin Štrofová z OZ VAGUS získavajú čestné uznanie za sériu troch blogov, v ktorých sa zaoberajú tým, ako komunikovať s blízkymi, ktorí majú finančné problémy, a ako ich motivovať k riešeniu. Autorky odporúčajú prístup založený na empatii a porozumení, nie na odsudzovaní. Navádzajú na snahu byť podporou namiesto toho, aby sme viedli priamy tlak na okamžité riešenie. Ďalej sa zameriavajú na možnosti riešenia rôznych typov dlhov a ponúkajú praktické rady pre tých, ktorí sa ocitli v zložitej finančnej situácii. V poslednom článku opisujú osobnú skúsenosť človeka, ktorý sa ocitol v ťažkých dlhoch a bol presvedčený, že sa z nich nikdy nedostane. V texte sú zdôraznené kľúčové faktory, ktoré mu pomohli: podpora a odborná pomoc sociálnej pracovníčky pri riešení dlhov a vlastné odhodlanie. Článok prináša pozitívne posolstvo o možnosti dostať sa z finančných ťažkostí aj v náročných situáciách.

Ján Košč získava čestné uznanie hlavne za prvé dva články. V článku Neznámi hrdinovia kapitalistickej práce autor podrobne opisuje prípady prepúšťania odborových lídrov a systematické snahy zamestnávateľov zabrániť vzniku odborov. Zároveň upozorňuje na úpadok práv pracujúcich počas pandémie a pokračujúce ignorovanie týchto otázok v širšej verejnej diskusii. Článok je silným volaním po väčšej pozornosti médií a spoločnosti k právam pracujúcich na Slovensku.
V článku Prečo klesá solidarita Slovákov s Ukrajincami? Ján Košč analyzuje príčiny znižujúcej sa solidarity Slovákov s ukrajinskými utečencami. Autor poukazuje na faktory ako únava z vojny, ekonomické problémy, zle nastavený sociálny systém a zhoršujúci sa pracovný trh. Upozorňuje, že nesprávne nasmerovaná zlosť a odmietanie utečencov pramenia zo sociálnych a ekonomických podmienok, nie z ruských hoaxov.

Cenu udeľujeme za sériu troch článkov, ktorá prináša do popredia alarmujúci problém ohrozeného bývania utečencov z Ukrajiny, ktorým štát spočiatku poskytol ubytovanie na otvorenom oddelení väznice, avšak iba dočasne a bez dlhodobejšieho riešenia. Autor v sérii skúma možné riešenia, oslovuje zainteresované strany a mobilizuje verejnú mienku prostredníctvom vykresľovania osobných príbehov dotknutých utečencov, pričom podnecuje zodpovedné inštitúcie k aktívnemu hľadaniu trvalého riešenia tejto situácie.

Autor v článku ponúka cenné skúsenosti a odborné znalosti organizácií, ktoré pracujú s ľuďmi bez domova, pričom sa zameriava na praktické spôsoby, akými môžu bežní občania prispieť k riešeniu tejto problematiky. Okrem prezentácie osvedčených postupov zdôrazňuje aj dôležitosť empatie, pochopenia a angažovanosti spoločnosti. Autor týmto článkom vytvára prepojenie medzi odbornou prácou a bežnou občianskou pomocou, čím motivuje ľudí, aby prispeli k zmene v životoch tých najzraniteľnejších.

    • 1. miesto v kategórii online porota udelila Barbore Marekovej z SME – podcastu Ľudskosť 

Cenu získavajú za nominované epizódy tohto podcastu a to za epizódu s názvom Lekárka o mužovi, ktorého vliekli z nemocnice: Šokovalo ma, že bol vnímaný ako vec. a za epizódu s názvom Omama z Cesty von: Matky sú hrdinky. Pre deti robia veci, ktoré samy nikdy nedostali.

V prvom rade chceme vyzdvihnúť vysokú znalosť témy, ktorá sa prejavuje vo výbornom výbere otázok, citlivo formulovaných redaktorkou. Tieto otázky posúvajú pochopenie témy na novú, hlbšiu úroveň. Poslucháč nielen vníma individuálne príbehy ľudí zasiahnutých chudobou, ale zároveň získava jasný prehľad o systémových problémoch a riešeniach, ktoré je potrebné prijať. Redaktorka pri hľadaní riešení postupuje bez zbytočného obviňovania či zahanbovania potenciálnych vinníkov, čím vytvára priestor pre spoluprácu všetkých zúčastnených na hľadaní efektívnych riešení.

V kategórii Televízia boli porotou udelené dve čestné uznania:

TV Markíza za jej reláciu Reflex a RTVS / STVR za relácie Reportéri a  Občan za dverami. Oceňujeme dlhodobú snahu redakcií pomáhať občanom a poukazovať na neprávosti a hľadať príčiny problémov. Médiá a zviditeľnenie prípadu sú často poslednou pomocou ľudí, ktorí sa nevedia domôcť spravodlivosti.

    • 3. miesto v kategórii televízia porota udelila Ivanovi Bradovi (RTVS / Reportéri) za príspevok TOVÁREŇ NA BYTY. 

Oceňujeme dôkladné a komplexné pátranie reportáže o sprivatizovaných nájomných bytoch, do ktorých podnikateľ neinvestuje, bezmocnosti mesta aj obyvateľov, potreby právnej úpravy. 

    • 2. miesto v kategórii televízia porota udelila Jurajovi Mravcovi (RTVS / Reportéri) za príspevok 27 Eur na mesiac.

Oceňujeme dôkladné a komplexné pátranie reportáže po tom, či sa dá prežiť z dávok – základnej sociálnej ochrany a ako je to so zodpovednosťou za chudobu. Reportáž dáva hlas všetkým – aj tým, ktorí kontrolujú chudobných a navrhujú nové nástroje pre zmierňovanie chudoby. Odznievajú v nej aj neúctivé hlasy na adresu chudobných, nie sú však súčasťou humanistického prístupu autorov.

Spoločné ocenenie dvoch reportáží “Nepovšimnutý” a “Nepovšimnutí”, pátrajúcich a odhaľujúcich medzery v inštitucionálnej zodpovednosti, ktoré spôsobili nedôstojné živorenie a umieranie človeka a v spolupráci s oslovenými odborníkmi artikulujú možnosti predchádzania podobným tragédiám.

Je nám cťou poďakovať sa vám v mene poroty prvého ročníka novinárskej súťaže S úctou k ľuďom – cena za ohľaduplnú publicistiku o chudobe, za váš záujem a za príspevky, ktoré ste do súťaže zaslali. Ani pri jednom príspevku, či z kategórie tlač, internet alebo televízia sme nemali pocit neporozumenia myšlienke, ktorá podnietila túto súťaž u nás a v ďalších štátoch, kde už beží dávnejšie. Je to myšlienka, že chudoba je porušovaním ľudských práv a ohrozením ľudskej dôstojnosti a tiež vedomie, že zobrazovanie života chudobných ľudí v médiách má mimoriadny vplyv na to, ako široká verejnosť o chudobe a chudobných ľuďoch uvažuje a či je ochotná podporovať verejné politiky zamerané na zlepšovanie životných podmienok neprivilegovaných ľudí. Mediálny obraz chudoby spolurozhoduje o tom, či chudobu chápeme ako problém nedostatočného či neférového fungovania spoločnosti, alebo či sa pre nás chudoba stáva problémom „tých druhých“ – tých, ktorí nie sú dosť usilovní, dosť morálni, a preto si nezaslúžia, aby nám na ich osude záležalo. 

Veľmi nás teší, že záštitu nad prvým ročníkom súťaže prevzal Verejný ochranca práv pán Róbert Dobrovodský, pre ktorého je téma chudoby vážnou a prioritnou témou práve v spojení s otázkou ochrany ľudských práv. Počas svojho pôsobenia vo funkcii opakovane skúma a analyticky rozpletá a pomenúva legislatívne, organizačné a niekedy aj personálne prekážky, súvislosti a podmienky, ktoré uvrhávajú jednotlivcov a rodiny do ťaživej situácie, berú im sily aj možnosti dostať sa z núdze a rozhodovať o svojom živote slobodne a mať ho a jeho možnosti (opäť) vo svojich rukách. 

S uznaním konštatujeme, že všetky príspevky, ktoré do súťaže prišli, zobrazovali ľudí v núdznej situácii v úctou, preskúmavali okolnosti, ktoré ich uväzňujú v nedôstojnom postavení a mnohé aktívne a niekedy aj v spolupráci s nimi pátrali po možnostiach ako odstraňovať závažné prekážky toho, aby mohli zdvihnúť hlavu a brániť sa hrozbe bezvýchodnej situácie. 

V kategórii print by sme osobitne chceli vyzdvihnúť mesačník Kapitál, ktorý sa téme chudoby venoval v cykle štúdií celý rok, tieto štúdie mali investigatívne zameranie a komplexne analyzovali chudobu postihujúcu mladú generáciu, regióny ba aj celé spoločnosti. Porota mimoriadne oceňuje aj prácu Slovenskej televízie a jej formátov Reportéri a Občan za dverami a televízie Markíza a jej formátu Reflex. Príspevky, ktoré poslali do súťaže, nás zaujali poctivou snahou rozpletať problémy, ktorým čelia konkrétni spoluobčania, oslovovaním a mobilizovaním inštitúcií a kompetentných osôb, ako aj snahou redaktorov využiť vplyv a autoritu médií a otvárať cesty či nachádzať kľúče pre riešenie ich životných ťažkostí.

PhDr. Zuzana Kusá, CSc., predsedníčka poroty súťažePhDr. Anna Galovičová O.Z. Slovenská sieť proti chudobe (SAPN)

           

Podujatie finančne podporila: Nadácia SLSP a ERSTE Stiftung. Partneri podujatia: Európska sieť proti chudobe, Rakúska sieť proti chudobe („Die Armutskonferenz„), OZ Proti prúdu / Nota Bene, OZ VAGUS, OZ Pracujúca chudoba a KOLO – Bratislavské centrum opätovného použitia.
Ocenenie vyhlasuje: OZ Slovenská sieť proti chudobe (SAPN).

https://www.armutskonferenz.at/aktivitaeten/journalismuspreis-von-unten.html

** https://www.eapncr.org/aktuality/ceny-za-publicistiku-o-chudobe-poprve-udeleny
https://www.eapncr.org/aktuality/manzelka-prezidenta-republiky-eva-pavlova-predala-cenu-ozveny-chudoby-2024


Zdielať: